joi, 30 mai 2013

Valea Regilor Traci sau Valea Regilor Geţi ? ( partea I)



În ultima vreme se face o puternică mediatizare a Văii Regilor Traci, precum şi a mormântului de la Sveştari din Bulgaria. Din păcate vestigiile descoperite sunt etichetate ca fiind de origine tracică prin prisma şi insistenţa istoricilor şi autorităţilor bulgare.
Această denaturare a istoriei nu este nouă, situaţia fiind speculată din cele mai vechi timpuri. Mulţi dintre istoricii nostri clasici au facut aceleaşi greşeli începând cu Niolae Iorga, ajungându-se la Constantin C.Giurescu şi culminând cu Iosif Constantin Drăgan, care a creat un adevărat cult faţă de traci, prin cele trei carti scrise de el (Noi tracii, Mileniul Imperial al Daciei şi Imperiul Romano-Trac), dând prin aceasta şi mai multă apa la moara istoricilor bulgari, slav, rusi, s.a.
Din păcate noi românii suntem foarte ignoranţi în studiul aprofundat al documentelor istorice.
Respectiv, nu CITIM TOT !!!
La ce mă refer ?

În toate cărţile de istorie, geto-dacii, sunt prezentaţi prin prisma unei fraze a lui Herodot, şi atât: „ Neamul tracilor este cel mai numeros din lume, după cel al inzilor. Dacă ar avea un singur cârmuitor sau dacă tracii s-ar întelege între ei, ei ar fi de nebiruit şi cu mult mai puternic decât toate neamurile, după socotinţa mea. Dar acest lucru este cu neputinţa şi niciodată nu se va înfăptui. De aceea sunt aceştia slabi.”

Această frază a dus la uluitoarea teorie că geto-dacii fac parte din poporul trac, mai ales că se pomenea „imensitatea acestui popor in Balcani” , lucru de mare laudă pentru istorici români !!!.

Dar din păcate istoricii noştri nu continuă fraza lui Herodot în nici o lucrare de specialitate.
Aşa că am s-o fac eu: „Tracii au mai multe nume, după regiuni, dar obiceiurile sunt cam aceleaşi la toţi, în afară de geţi, trauşi şi de acei care locuiesc la nord de crestonai. !!!!?

Iată că Herodot se corectează, pe sine însuşi, specificînd că geţii (am subliniat mai sus) nu erau din neamul tracilor, având chiar şi obiceiuri diferite !
Acest fapt va fi re-amintit şi în alte capitole ale lucrării „părintelui istoriei”.

Prima menţiune a lui Herodot despre geţi este facută la cap. IV.93. „Înainte de-a ajunge la Istru, <Darius> birui mai întâi pe geţi, care se cred nemuritori. Căci tracii, locuitorii din Salmydesos şi cei care ocupă ţinutul aşezat mai sus de oraşele Apolonia şi Mesembria – pe nume scirmiazi şi nipseeni – s-au predat lui Darius fără luptă. Getii, însă, fiindca s-au purtat nechibzuit, au fost îndată înrobiţi, măcar că ei sunt cei mai viteji şi cei mai drepţi dintre traci.”

Herodot îi identifică în mod foarte clar pe geţi ca fiind populaţia majoritară şi dominantă în, şi, între Munţii Balcanici şi Dunăre, avându-i ca vecini pe scirmiazi şi nipseeni (localnici în oraşele Apolonia şi Mesembria) şi la mare distanţă, spre sud-est, pe TRACI, a căror capitală era la Salmydesos.

Cercetând harta vom constata că Mesembria şi Apollonia sunt pe malul Marii Negre, mult la sud de Munţii Balcanici, iar capitala tracilor în acele vremuri, Salmydesos, era pe poziţia actualei localităti turceşti Kiyikoy, aflată la circa 160 km de Istanbul (Byzantion- Costantinopol). Putem observa pe harta şi poziţionarea Traciei faţă de Muntii Balcanici şi limesul Dunării.

Prima manipulare şi dezinformare istorică o face însuşi Herodot. În celebrul cap. IV,94., istoricul povestind despre Zalmoxis începe cu: „Iată cum se cred nemuritori geţii .....”. Ulterior însă în cap. IV.95, Herodot, îşi modfică afirmaţia, naturalizândul pe Zalmoxis ca fiind trac.

Care a fost motivaţia lui Herodot. În primul rând, se poate vedea şi după hartă, grecii erau direct vecini cu tracii, cunoscându-i mult mai bine. Informaţiile despre neamurile de peste Munţii Balcanici erau în schimb foarte vagi şi misterioase, Herodot mulţumindu-se să-i adune pe toţi sub aceaşi pălărie, sub numele de popor trac, cu toate că el însuşi recunoaşte că erau diferiţi în totalitate. De altfel despre ţinuturile de peste Dunăre, istoricul grec, nu avea cunoştiinţă de cauză, afirmând că era un ţinut al albinelor.
Legat de traci, majoritatea istoricilor antici, inclusiv Herodot, menţioneaza că aceştia în miscarea lor de expansiune au ocupat mare parte din Asia Mica, ne riscând să intre în conflict cu temuţii geţi de la nord de ţinuturile lor.

Pentru a întelege mărimea teritoriului geto-dacic, voi recapitula: geţii ocupau un imens spaţiu de la Munţii Balcanici, până la Dunăre şi până în nordul Carpaţilor (actuala Ucraină), din Pannonia şi până la Marea Neagră şi Nistru. În alte izvoare istorice geto-dacii mai erau cunoscuti si sub numele de: moezi, misii, besii,crobyzi, tribali, s.a. Se merită să amintim că bessi iniţial ocupau întinse teritorii în Munţii Rodopi, după care au emigrat pe rând în Dobrogea şi ulterior în Moldova şi Munţii Apuseni, in timpul cuceririi romane a teritoriilor de la sud de Dunăre.

Şi acum vin cu nedumerirea ?
Dacă geto – dacii se întindeau până la/şi în Munţii Balcanici (Stara Planina) cum se face că toate descoperirile făcute în aceasta zonă (cetaţi, fortificaţii, sanctuare, morminte) sunt atribuite TRACILOR ???


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu