duminică, 9 iunie 2013

din ciclul…. ISTORIA PROSTIEI LA ROMÂNI !

Îngroparea intenţionată a ruinelor primei Biserici Ortodoxe din ţara noastră descoperită la Alba Iulia ! (I)


Una din cele mai importante descoperiri ale secolului actual făcuta în ţara noastră este trecută în tăcere de oficialităţile statului român, atât de cele laice cât şi cele bisericeşti ! Nu numai că este ignorată de către istorici şi clerul bisericesc, dar se încearcă să se şteargă urmele descoperirii prin negarea ei ca existenţă, si evitarea oricărei atingeri aferent de această importantă descoperire pentru neamul românesc.
Voi prelua o serie de informaţii de pe net, legat de această descoperire, deoarece specialişti în istorie, biserică sau administraţia locală şi cea naţională (până la nivel de Guvern şi Presedinţie) au evitat în mod constant să se distanţeze de această descoperire, ignorand-o din diverse motive.
În anul 2011, un grup de arheologi conduşi de către Daniela Marcu-Istrate au descoperit, “întâmplător”, după alte surse, în urma defectării unei conducte de alimentare cu apă, a PRIMEI Biserici Ortodoxe din România, dar şi a PRIMEI Biserici Ortodoxe din spaţiul Est – European !
Locul descoperirii este în Alba Iulia, în faţa Catedralei Romano-Catolice aflată în zona interioară a Cetăţii Vauban.


1.      Catedrala Romano – Catolică “ Sfântul Mihail” din Alba Iulia

   “În aprilie 2011, în faţa Catedralei Romano-Catolice din Alba Iulia a fost descoperită o absidă despre care s-a spus că ar fi o biserica din secolul X. Declaraţia a fost făcută de dr. Daniela Marcu Istrate, conducătorul cercetărilor arheologice.” (informaţii de pe net)

2.      Absida bisericii ortodoxe

Absida bisericii descoperite avea  ziduri groase  de 1,1-1,2 m:  ".... extrem de mult pentru o biserică medievală timpurie. Biserica avea dimensiuni mari, chiar foarte mari. Avea o elevaţie (înălţime) impresionantă, fiindcă pentru o elevaţie mai mică erau suficiente ziduri de 70-80 cm. (...) Bănuim că aceasta poate fi biserica construită de principele Gyula, care l-a adus pe episcopul Hierotheus la întoarcerea de la Constantinopol,unde fusese creştinat. Sunt multe discuţii dacă Hierotheus a fost la Alba Iulia sau dacă a fost în regiunile de dincolo de Tisa. O parte importantă din specialişti consideră că, totuşi, aici a fost acest sediu şi sperăm peste câteva luni să putem argumenta şi tranşa acest fapt istoric, în sensul că aceasta este biserica lui Hierotheus, databilă deci la jumătatea sec. X", a declarat Daniela Marcu-Istrate în conferinţa din aprilie a.c. (2011)
"Contextul stratigrafic al descoperirii ne-a determinat să afirmăm că biserica a fost construită în intervalul cuprins între mijlocul secolului X (n.a. - anul 950) şi anul 1.050; posibil este o ctitorie a principelui Gyula, creştinat la Constantinopol. Nava bisericii este un pătrat, iar în zona centrala se află fundaţiile a 4 stâlpi care susţineau o cupola, poate un mic turn. Acest plan în formă de cruce greacă înscrisă este specific arhitecturii bizantine", se arată într-un comunicat al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de la Alba Iulia.
Lucrările arheologice din faţa Catedralei Romano-Catolice sunt foarte importante, dacă ne gândim că din sec. VI până în a doua jumătate a sec. X nu sunt urme ale creştinismului: sunt câteva sute de ani de gol în ceea ce priveşte informaţiile istorice, arheologice.
Cercetările de la biserica lui Gyula se vor încheia în 13 august 2011, ruina bisericii urmând a fi acoperită şi marcată la suprafaţa terenului.”
               “A fost descoperită cea mai veche biserică creştină din Transilvania, veche de peste 1.000 de ani. Arheologii au descoperit, în interiorul cetăţii Alba Iulia, ruinele celei mai vechi biserici creştine din Transilvania şi câteva sute de morminte din perioada medievala.
Coordonatorul lucrărilor de cercetare, arheologul Daniela Marcu Istrate, a declarat, vineri, că zidurile bisericii au fost descoperite în timpul unor lucrări de reabilitare a infrastructurii şi a reţelelor de apă şi canalizare din interiorul cetţăii din Alba Iulia, informează Antena 3. Cu această ocazie, arheologii au descoperit zidurile unei biserici creştine şi, după cercetarea întregii ruine, au stabilit că aceasta este cea mai veche biserică creştină din Transilvania, de tradiţie bizantină, construită în jurul anului 1000.
În aceeaşi zonă au fost descoperite şi 400 de morminte din perioada medievală, iar scheletele din interiorul acestora vor fi cercetate la Institutul de Antropologie al Academiei Române,după care vor fi reînhumate. Este o clădire sub influenţa arhitecturii bizantine şi va reprezenta un element important în descifrarea prezenţei Bizanţului în teritoriile de la nordul Dunării", a spus Daniela Marcu Istrate. “ (informaţii de pe net)



3.Plan fotografic al zonei descoperirii (partea iniţiala a descoperirii !?)

Interesant este faptul că fotografiile făcute atunci la faţa locului au fost cenzurate, de ce ?;  şi de cine ?; … nu ştim. Însă ulterior Dl. Ec. Ion Străjan într-un articol postat pe:

va evidenţia realitatea descoperirilor făcute.


4.Plan fotografic al zonei descoperirii (partea de început a descoperirii !?)



 5. Dimensiunea săpăturilor în ansamblul lor


6. Detaliu absida + fundatii corp biserica.

Părerea specialiştilor în arheologie va fi una tranşantă, legat de excepţionala descoperire făcută.
„Arheologul Daniela Marcu Istrate a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că ruinele au fost descoperite în faţa Catedralei romano-catolice din Alba Iulia în timpul unor lucrări de reabilitare a zonei interioare a Cetăţii Vauban. Ea a adăugat că ruinele aparţin unei biserici medievale timpurii care ar putea fi cel mai vechi lăcaş creştin din Transilvania şi în care ar fi slujit episcopul Hierotheus, care a avut misiunea de a creştina populaţia din această zonă, în jurul anului 950.” (informatii de pe net)
„Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei a declarat pentru TRINITAS TV: „Această descoperire extraordinară confirmă existenţa şi continuitatea poporului român pe aceste meleaguri. De asemenea, confirmă existenţa unei vieţi bisericeşti organizate, legate de Constantinopol, datorită importanţei istorice, economice şi strategice a acestui oraş amplasat în bazinul mijlociu al Mureşului.
Arheologii cred că biserica de secol X a fost cel mai probabil reşedinţa episcopului Hierotheus, adus la Alba Iulia din Bizanţ, pentru a creştina populaţia de aici. Din punctul de vedere al specialiştilor, aceasta este cea mai spectaculoasă descoperire a unor vestigii de Ev Mediu realizată în Cetate în ultimul secol.” (informatii de pe net)
Însă pentru a nu deranja prea tare părerea unor concetăţenii de-a noştri, se începe imediat manipularea şi dezinformarea publicului, practic încercându-se să se distragă atenţia de la ruinele descoperite.
„Potrivit sursei citate, arheologii nu au reuşit încă să stabilească cu exactitate vechimea bisericii, însă bănuiesc că biserica ar putea fi cea construită de principele Gyula, creştinat la Constantinopol şi întors în această zonă cu episcopul Hierotheus, dar nu exclud nici varianta ca lăcaşul de cult să fi fost ctitorit în jurul anului 1000 de regele Sfântul Ştefan.
“Putem spune, deşi nu am cercetat-o în întregime, că este un monument istoric de o valoare excepţională“, a afirmat Daniela Marcu Istrate.” (informaţii de pe net)

Interesant este faptul că dacă, inţial argeologii care au lucrat la descoperirea ruinelor, au afirmat in mod concret, că ruinele sunt vestigii ale unei biserici creştine, ortodoxe, fundată de către principele Iuliu cel Bătran şi Episcopul Hierotheus, ulterior îsi retrag afirmaţiile, pentru a ipotetiza că „posibil” (?!) biserica a fost ctitorită de regele Stefan cel Sfânt al Ungariei.
Cui anume nu a convenit prima ipoteză a arheologilor !
O alta afirmaţie, de altfel foarte pertinentă a arheologilor, se va dovedi însă un bluf de mari proporţi.
„Ea (Dna.arheolog Daniela Marcu Istrate, n.n) a spus că în perioada următoare vor continua lucrările de cercetare a zonei şi în urma acestora specialiştii în Evul Mediu vor reuşi să adune mai multe informaţii despre ruinele descoperite.” (informatii de pe net)

Nu la mult timp de la descoperire însă ruinele vor fi acoperite cu pământ iar pământul însemănţat cu gazon verde,... Dumnezeu s-o conserve !

Bine-ţeles că vina este a firmei Corint care executa lucrarile de restaurare în Cetate, după cum se specifică, obsesiv pe NET ! (?)

Însă ca deobicei, noi românii nu cunoastem nici măcar bine legile, darmite istoria. 

Conform legilor româneşti orice firma de constructii care descoperă un cât de mic artefact este obligat să anunţe oficialităţile statului, pentru ca arheologii să-si poată face treaba, iar orice lucrari de constructii in situ respectiv sunt suspendate până la dispoziţia ulteriară a Autoritatilor Statului Roman !!!

Cine a dispus ca ruinele să fie acoperite cu pământ ?:

·        Primăria Muncipiului Alba  Iulia;
·        Consiliul Judetean Alba Iulia;
·        Prefectura Alba – Iulia;
·        Biserica Ortodoxă;
·        Biserica Romano-Catolică;
·        Guvernul Romaniei;
·        Preşedentia României.

Sunt întrebări la care nu putem răspunde, precum nu putem răspunde cititorilor nostri la ceea ce a fost îngropat cu bună ştiinţa ,sub iarba verde de acasă la Alba Iulia.
De obicei cel îngropat este pomenit printr-o cruce măcar,... spre ruşinea oficialităţilor locale sau de stat, NU EXISTĂ NICI MĂCAR O PLĂCUŢĂ care să indice că sub gazonul pe care stai să-l priveşti,  este îngropată una din dovezile istorice A IDENTITĂŢII, EXISTENŢEI ŞI CONTINUITĂŢII POPORULUI ROMÂN ÎN TRANSILVANIA, ŞI ÎN TOATĂ ŢARA ROMÂNEASCĂ !

Cine este interesat ca această dovadă să fie trecută sub tăcere ?

De ce nu s-au luat măsuri de a se contrui peste săpături o cupola, o construcţie provizorie, sau orice altceva, pentru se  permite cercetarea în continuare ?

De ce specialişti în arheologie şi istorie tac ?

Unde este punctul de vedere al autorităţilor locale şi de stat aferent de aceasta descoperire epocală ? Sau ca de obicei, din păcate dânşii nu sunt interesaţi de istoria neamului, fiind însă profund implicaţi în istoria distructivă pe care o promovează în prezent !

Cine este de fapt Hierotheus şi mai ales cine este Iuliu cel Bătrân voi încerca să vă răspund în baza documentelor şi informatiilor găsite în continuarea capitolului.

Aş vrea doar să specific că la data culegerii datelor pentru capitolul Voievodatul lui Iuliu (cca. 940 – 1046)”  din tomul “ Istorie Furată.Cronică Românească de Istorie Veche”, anii 2008 – 2010, NU AVEAM ÎNCĂ LA CUNOŞTIINŢĂ DESPRE EXISTENŢA UNEI BISERICI ORTODOXE ÎN TRANSILVANIA, CI DOAR INTUIAM !



7. Fotografie făcută de Cornel Bîrsan la Alba Iulia, în primăvara anului 2013, pe locaţia ruinelor bisericii (se remarcă frumosul gazon verde !)



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu